Reinsdyr ses på av mange som det mest eksklusive og eksotiske kjøttet Norge kan by på. Kjøttet er en ren og naturlig luksus fra norske fjellvidder. Reinsdyr spiser lav, lyng, urter og bær som er proppfulle av antioksidanter. I tillegg holder de seg i fysisk aktivitet ved å beite over lange strekker. Antioksidantene gjør også kjøttet bedre holdbarhet under fryselagring enn kjøtt fra svin og storfe.

Reinsdyrkjøtt er like magert som kylling i følge Den store matvaretabellen. Det lille som er av fett i reinsdyrkjøtt er til alt overmål av den gode typen i følge svenske og finske forskere.

Den store matvaretabellen gir opplysninger om næringsinnholdet i en rekke norske matvarer. Sosial- og Helsedirektoratet, Mattilsynet og Universitetet i Oslo står bak utgivelsen.

Lite, men sunt fett. Fettinnholdet i reinsdyrkjøtt er på 2,4 %, og er langt lavere enn hos husdyr i landbruket. Av fettet som finnes i rein er omlag halvparten umettet fett. Dette er det «gode» fettet. Dette fremkommer av forskning foretatt av både Eva Wiklund ved Sveriges Landbruksuniversitet og Mauri Nieminen ved Kaamanen Reinforsøkstasjon i Finland.

Mye vitaminer og mineraler. I Finland har man foretatt en sammenligning av den kjemiske sammensetningen i reinsdyrkjøtt, storfekjøtt og svinekjøtt. Forskningen viser at reinsdyrkjøtt (spesielt kjøtt fra kalv) inneholder mye større mengder vitamin B1 og B2, og større mengder vitamin A og B3 enn i storfekjøtt og svinekjøtt. Reinsdyrkjøtt inneholder også andre vitaminer som vitamin B12, vitamin B9, vitamin C og vitamin E. Spesielt innmat har mye vitaminer.

Den samme forskningen viser at mineralmengden i reinsdyrkjøtt også er høyere enn i storfekjøtt og svinekjøtt. Dette gjelder spesielt kobber og selen, men også sink, kalsium, magnesium og nitrogen. Reinsdyrkjøtt er også svært rikt på jern.

Kilde: Mattilsynet, publisert 02.11.2004

Li-Vilt henter det meste av sine råvarer av rein fra områdene i og rundt kommunen, nasjonalparkene Lierne, Blåfjella-Skjækerfjella og Børgefjell – med vårt mobile slakteri kjører vi ut i stedet for å frakte levende slaktedyr med transporthenger – med dette unngår vi mye unødvendig håndtering og stress hos slaktedyrene – noe som gir en bedre kjøttkvalitet.

Hos Li-Vilt finner du et stort utvalg av reinsdyrkjøtt, både som stykningsdeler – biff, filet, steik, skav og gryte – og som foredlet – varmrøkt reinshjerte, varmrøkt reinsdyrklubbe, grillpølse, snackpølse, burger, farse m.m..